Taşyaran Vadisi – Uşak
Hakkında
Uşak-İzmir Karayolu üzerinde şehir merkezine yaklaşık 45 km uzaklıkta olan Taşyaran Vadisi; su, rüzgâr ve tektonik hareketler sonucu oluşmuştur. Vadiyi kaplayan ve zeminden başlayarak farklı renklere bürünen kayalar, bir ressamın renk paleti gibi görünmektedir.
Taşyaran Vadisine özgü bitki örtüsü ve jeolojik oluşumlar, Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.
Taşyaran Vadisi’nin Özellikleri
Batı Anadolu’nun iç kesimlerindeki dağların suyuyla beslenen Gediz Nehri, Taşyaran Vadisi’nin dahil olduğu Gediz Havzasının bu kesiminde ilginç oluşumlara imza atmıştır. Su, vadide kayaları yararak, jeolojik açıdan çok ilginç ve özel bir kanyon oluşturmuştur.
Akarsuyun binlerce yılda aşındırarak şekillendirdiği girintili çıkıntılı, dantelimsi oluşumlar heykeltıraşlara ve ressamlara ilham verecek güzelliktedir. Suyun yanında, akarsuyun taşıdığı çakıl gibi malzemelerin kayalıkları aşındırdığı düşünülmektedir. Bu alandaki küçük göletlerin birçoğunun içi suyun getirdiği çakıllarla doludur. Deprem faylarıyla açılmış vadinin çatlak sistemlerine giren su, güçlü akıntılar ve taşıdığı çakıl taşlarıyla adeta bir değirmen gibi öğütmüş ve binlerce yılda böyle olağanüstü şekiller yaratmıştır.
Taşyaran’ı gezdiğinizde göreceğiniz kayalıklara jeoloji biliminde Gnays denilmektedir. Magmatik veya tortul kayaçların başkalaşıma uğramasından dolayı meydana gelen metamorfik kayaçlardır. Kilometrelerce derinlikte granit olarak oluşan bu kayaçlar zaman içinde meydana gelen büyük tektonik hareketler ve aşınmalarla yüzeye kadar çıkmayı başarmış ve dönüşüm geçirerek gnaysa dönüşmüşlerdir.
Kış döneminde vadi güneş almadığından akarsu buz tutmaktadır. Ege bölgesinde bir akarsuyun buz tuttuğunu görmek neredeyse imkânsız ama Taşyaran’da bunun keyfini çıkarabilirsiniz. Yer yer 30 - 40 santimetreyi bulan saydam buz kütlesinin altında yüzen balıkları rahatlıkla izleyebilirsiniz.
Taşyaran Vadisi Tabiat Parkı
Taşyaran Vadisi Tabiat Parkı’nda piknik alanları, seyir terası, gözlem kulesi, tuvaletler, kamelyalar, büfe ve çay kahve içebileceğiniz yer bulunmaktadır. Girişten sonra Taşyaran Vadisi’ne inmek için doğal yapıya uygun taş merdivenlerden aşağı inebilirsiniz. Vadi, yaklaşık 2 bin 500 metre uzunluğunda bir yürüyüş güzergahına sahiptir.
Taşyaran Vadisi’ne nasıl gidilir?
Yenişehir köyü yakınlarındaki Taşyaran Vadisi, Uşak-İzmir yolu üzerinde Kula yakınlarında yer almaktadır. Uşak-Taşyaran Vadisi arasında 45 km. Taşyaran Vadisi tabelasını takip edip yaklaşık 1,5 km uzunluğundaki yoldan kanyona ulaşabilirsiniz.
Kaynak: Uşak Valiliği, Uşak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Kategorisi
-
Doğa İçinde Yürüyüş Alanı
-
Fotoğraf Çekilmelik Yerler
-
Kanyonlar
-
Merkezi Ve İlgi Çekici Noktalar
-
Ulusal Parklar
-
Vadiler
Bölge
-
Türkiye, Uşak