Kasımiye Medresesi, Mardin
Hakkında
Günümüze kadar mükemmel yapısıyla ayakta kalabilen Kasımiye Medresesi, yapımına Artuklu Dönemi'nde başlanmış olup, Akkoyunlu Hükümdarı Cihangiroğlu Kasım Padişah döneminde 1457-1502 yılları arasında tamamlanmıştır. İki katlı, kubbeli, tek ve açık avlulu olan medresenin inşasında düzgün kesme taş kullanılmıştır. Plan özellikleri, taş işçiliği ve süsleme motifleri bakımından dikkat çeken yapı, cami ve türbe ile birlikte bir külliye içerisinde yer almaktadır. Medresenin avlusunda bir çeşme ve büyük bir havuz bulunmaktadır. Güneyde ovaya açık bir cepheye sahip olan bu medrese, Mardin'in en büyük yapılarındandır. Açık medrese tipinde, tek bir avlu etrafında düzenlenmiş, iki katlı ve tek eyvanlıdır. Kesme taş ve tuğlalardan yapılmıştır.
Medreseye güney cephesinden, bir taç kapının bağladığı beşik tonozlu bir koridordan geçilerek girilir. Batısında, diğer kısımlarla girişi aynı olan bağımsız bir mescit mekânı bulunmaktadır. Doğuda ise iki kat boyunca yükselen bir camisi vardır. Portalden girilen revaklı büyük avlunun etrafında, iki kat üzerine revaklar arasına dizilmiş hücrelerden oluşmaktadır. Avlunun kuzeyinde, ikinci katı da kesen büyük bir eyvan ve onun önünde bir havuz yer alır. Bu yapı, sadece bir medrese olarak değil, bir külliye olarak düşünülmüş olmalıdır. Yanında bulunan zaviye-türbe bunun en güzel kanıtıdır.
Kasımiye Medresesi Nerede?
Kasımiye Medresesi, Mardin'in güneybatısında yer almakta olup, Mardin Şehir Stadyumu'nu geçtikten sonra, İtfaiye garajından sağa saparak 250 metre ileride bulunabilir.
Kaynak:
Mardin Valiliği, "Kent Haritası ve Şehir Planı", 2013
Kategorisi
-
Merkezi Ve İlgi Çekici Noktalar
-
Mimari Yapılar
-
Tarihi Yerler
Bölge
-
Türkiye, Mardin, Artuklu