Çanakkale Seramik Müzesi
Hakkında
Çanakkale Seramik Müzesi, uzun zamandır görüle gelen büyük bir hayalin vücut bulmuş hali. 2006 yılında bir avuç insanın gayretiyle başlayan bu yolculuk, bugün kenttin farklı kesimlerinden birçok kişinin hala gönüllülükle destek verdiği, kimi zaman aksadığı kimi zaman ise büyük bir ivme kazandığı çok meşakkatli ama bir o kadarda keyifli bir hayalin, Çanakkale’yi tekrar bir “Seramik Kenti” yapma hayalinin ürünü.
Özellikle İtalya’daki Faenza ve Deruta, Fransa’daki Vallauris, Mallorca adası ve İspanya’daki Manises şehirlerinde olduğu gibi bir seramik kenti müzesi kurmak için, 2008 yılında Çanakkale Valiliği, Çanakkale Belediyesi, ÇOMÜ, Çanakkale Boğaz Komutanlığı, Rotary Klubü, STK’lar ve gönüllüler bir araya gelerek Kent Konseyi çatısı altında bir çalışma grubu oluşturdular ve Çanakkale Seramik Müzesinin kurulum çalışmalarını başlattılar.
Çanakkale Boğaz Komutanlığı Tarihi Er Hamamı’nı, Seramik Müzesi olarak kullanılmak üzere, Çanakkale Belediyesi’ne devrini gerçekleştirdi. Uzun süredir kullanılmayan hamamın yeniden işlevlendirilerek müzeye çevrilmesi için rölöve ve restitüsyon projeleri hazırlanarak gerekli yasal onayların alınması ile restorasyon çalışmaları başlatıldı.
2013 yılında hizmete açılan müzenin sergi konseptinin ana hattı geleneksel Çanakkale seramikleri ile biçimlendirildi, arkeolojik – çağdaş ve endüstriyel seramiğin ise süreç içinde sergi programına eklenmesine olanak tanıyan bir program hazırlandı. Çanakkale Seramiklerini geleneksel usta çırak yöntemi ile öğrenerek yetişmiş ve halen üretim yapan ustaların üretim süreçleri de belgelenerek koleksiyona dahil edildi.
Müze – Mekan kurgusunda seramik kültürünün yanı sıra hamam kültürünün de birlikte anlatımı hedeflendi, bu amaç ile grafik çözümler yanı sıra mimari okumalara olanak tanıyacak transparan sergi üniteleri oluşturuldu. Mekanın yalnız plan şeması değil, işlevsel izlerin yanı sıra bina içindeki sakin bezeme unsurlarının rahatlıkla görülerek, binanın da serginin bir parçası olmasına özen gösterildi. Binanın tarihçesi, hamam mimarisi ve Türk Hamam kültürü genel ifadeler üzerinden bilgi panoları ile anlatılırken, binanın askerler tarafından kullanım süreci imitasyon objeler ile desteklenerek sergiye dahil edildi.
Hizmet vermeye başladığı günden bugüne kadar 17 süreli sergiye ve çeşitli koleksiyonlara ev sahipliği yapan müzede ulusal ve uluslararası alanlarda seramiğin tanıtımı ve yaygınlaştırılması için 2 çalıştay, 8 fuar organizasyonu, 2 seramik tasarım yarışması gibi bir çok çalışma hayata geçirilmiştir.
Kategorisi
-
Bölgeler
-
Eski Kalıntılar
-
Tarihi Yerler
Bölge
-
Türkiye, Çanakkale