Dağcıların, izcilerin ve kampçıların olmazsa olmaz kamp ekipmanlarından birisi de kamp çantasıdır. Esnek yapısı sayesinde birçok malzeme içine sığabilir, dış kısmındaki tokalar sayesinde de mat, çadır gibi birçok ekstra malzeme taşınabilir. Kamp çantasında doğada geçirilecek zaman dilimi içerisinde kullanılabilecek ve ihtiyaç duyulacak tüm kamp ekipmanları bulunmaktadır.
Gerek sağlığınız açısından gerekse doğada geçireceğiniz zamanın kalitesi açısından kamp çantasının seçimi ve kullanılımı hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle kampa gitmeden önce kamp çantanızı doğru biçimde seçmeli ve hazırlamalısınız. Peki; kamp çantası seçerken, kamp çantası hazırlarken dikkat edilmesi gereken detaylar nelerdir?
Genel olarak kamp çantaları 40 litre’den başlayarak 110 litreye kadar çıkabilen geniş yelpazeye sahip çantalardır. Kamp için gerekli ekipmanlar arasında kamp çantaları başlangıçta pahalı olsa da uzun süre kullanacağınızı ve sağlığınızı düşünerek kaliteli çantalar almanızı tavsiye ediyoruz.
- 5 günlük bir kamp için 60 litrelik bir kamp çantası ideal olmaktadır. Uzun kamplarda ve uzun yürüyüşlerde 60+10 litrelik daha uzun ve geniş çantalar tercih edilmelidir.
Kamp çantası almadan önce dikkat etmeniz gerekenler
1- Kamp Çantasının Vücut Destekli Olması
Kamp çantasının bel, sırt ve omuz desteklerinin olması çok ciddi omurga, bel, sırt sorunlarından koruyacaktır. Bu destekler sayesinde çantanın ağırlığı eşit miktarda dağılacak ve yükün belli bir noktaya binmesi önlenecektir.
Çanta alırken çantanın içinin dolu olması çantanın kişinin sırtına uyup uymayacağını anlamak için daha güvenilir bir yöntemdir. Çanta sırta ayarlandıktan sonra, kişinin çantayla başını rahat hareket edip edemeyeceği kontrol edilir.
2- Kamp Çantasının Kumaşının Dayanıklılığı
Çantanın sağlam bir çanta olması gerekmektedir. Sırt sisteminin zayıf yerlerinden yırtılacak gibi olmaması, dikişlerinin dayanıklı olması çanta için çok önemlidir. Doğada başınıza gelebilecek ufak tefek sorunlarda çantanız sizi yarı yolda bırakmamalı bu nedenle yırtılmalara ve suya dayanıklı kumaşlardan üretilmiş çantalar tercih edilmelidir. Kamp çantası tercihinde özellikle çantanın sırt kısmında nefes alan kumaş kullanılan çantalar tercih edilmelidir.
3- Kamp Çantasının Dış Yüzeyi
Kamp çantalarının dışında çadır, mat, baton, uyku tulumu gibi malzemelerinizi yerleştirebileceğiniz bolca yer olmalı. Yaratıcılığınızı kullanıp çantanın dışını da özgürce kullanabilmelisiniz. Aynı zamanda çantanın içini ve dışını yeterince kullanacağınız için çantanın kendisi çok ağır olmamalıdır. Bunun için genel bir kural olmamakla birlikte 2 kg civarında bir çantanızın olması idealdir.
4- Kamp Çantasına Ait Yağmurluk
Sırt çantası kumaşlarının su geçirmez olması önemli bir artıdır. Çünkü malzemeleriniz daha iyi korunur. Ancak kanyon geçişleri için üretilen sırt çantaları hariç, diğerleri er geç su alır. Çünkü çadır gibi dikiş yerlerinden ısıl işlemle bantlanmazlar. Bu nedenle sırt çantanızın bir yağmurluğu olması önemlidir. Alacağınız sırt çantasının yağmurluğu olup olmadığına bakın.
Ancak çanta yağmurlukları, ne yazık ki çantanızın ıslanmasına tam olarak engel olamıyorlar. Çanta ile sırtınız arasından giren su bir şekilde çantaya doluyor. O nedenle yağmurluk olarak, sırt çantasını da kapatan pançoları tercih edin ve uyku tulumu ile yedek kıyafetlerinizi mutlaka su geçirmez torbalarda taşıyın.
Kamp çantası nasıl hazırlanır?
Sırt çantasına eşyaların doğru düzen ve sırada yerleştirilmesi, yürüyüşlerinizi en konforlu ve sağlıklı hale getirecektir. Peki sırt çantasını nasıl hazırlamalıyız? veya Kamp çantası nasıl yerleştirilir? Her şeyi yanınıza aldığınızdan emin olmak için Kamp Malzemeleri ve Kamp Rehberi yazımıza göz atın.
Kamp Çantasını 3 ana bölüme ayırabiliriz
Çantanın taban bölümü : Çantanızın en alt kısmı, sadece kamp alanında kullanacağınız eşyaları koyabilirsiniz. En alta koyacağınız hafif ve hacimli eşyalar, üstüne konulan ağır yükler ile birlikte sıkışacak; böylelikle alandan tasarruf etmiş olacaksınız. Hiç uyku tulumunuzu sıkıştırma torbasını kullanmadan, çantanın en altına serbest bir biçimde yerleştirmeyi denediniz mi? Deneyin. Çantanızı tam doldurduğunuzda uyku tulumunun daha az yer kapladığını göreceksiniz.
- Uyku tulumu
- Kamp yerinde giyeceğiniz kıyafetler
- Kamp ayakkabıları veya botlar
Çantanın ana bölümü : Ağır eşyalarınızı koymanız gereken bölge. Hafif bir çadırınız yoksa, uyku tulumunun üzerine çadırınızı yerleştirmek iyi bir fikir olabilir. Uyku tulumunda tavsiye ettiğimiz gibi; çadırı da taşıma torbasından çıkararak, serbest biçimde uyku tulumunun üzerine yerleştirin. Yürüyüş esnasında ihtiyaç duymayacağınız ağır eşyalar bu kısımda olmalıdır.Buraya koyabileceğiniz bazı eşyalar:
- Gıda Malzemeleri
- Çadır
- Kamp ocağı
- Isıtıcılar
- Meyve Suyu vs.
Çantanın üst bölümü : Nadir de olsa ulaşmak isteyebileceğiniz eşyalar bu bölgede olmalıdır.
- Mont
- Pantolon
- Yağmurluk
- İlk yardım kiti
- Hijyen malzemeleri (Tuvalet kağıdı, ıslak mendil vs. )
Aksesuar Cepleri : Çantamızın kenarlarıda bulunan ufak ceplere hemen ulaşmak istediğiniz eşyaları tercih edebilirsiniz.Bunlar çoğunlukla kişisel şeyler olsa da seçmenize yardımcı olabilecek bazı eşyalar şunlardır:
- Harita
- Pusula
- Güneş gözlüğü
- Güneş kremi
- Dudak kremi
- El feneri
- Sinek spreyi
- Atıştırmalıklar(Kuruyemiş vs.)
- Su şişeleri
Çantanın dış bölümü (çevresi) : Mecbur kalmadıkça çantanın dışına ağır eşyalar asmayın. Ağır eşyalar iyi sabitlenmelerine rağmen, her adım attığınızda çantanın zıplamasına, sağa sola kaymasına neden olacaklardır.
- Çadır kazıkları
- Kamp sandalyesi
- Balta
- Bot
- Halat
Birbiriyle ilişkili malzemeler toplu şekilde çantaya yerleştirilmelidir. Böylece hem eşyalarınıza kolay ulaşırsınız hem de eşyalarınız yağmur veya sudan etkilenmemiş olur. Örneğin çoraplar bir poşete konulmalı ve o şekilde çantaya konulmalıdır. Aksi takdirde çoraplarınızın birisi üst kısıma birisi alt kısımda olur ve aramak zorunda kalırsınız.
Yanınızda kuvvetli bant, ince ip gibi malzemeler getirin. Çantanızın askısı hiç beklenmedik bir yerde kopabilir. Kumaşı yırtılabilir. Klipsi kırılabilir. Nerede ne olacağı belli olmaz. Çantanızı bunları kullanarak geçici bir süreliğine tamir edebilirsiniz.
Kancalarla çantanıza daha fazla eşya asmak mümkün fakat tüm bunları kamp çantanıza yerleştirirken, eşyaların sallanmaması için perlon yada ip ile sıkıca sabitlemeyi unutmayın!
NOT :“Eğer yeni yeni kampa merak sardıysanız ve düzenli olarak kullanacağınızdan emin değilseniz, kamp çantanızı temin ederken arkadaşlardan ödünç alma, kiralama veya ikinci el satın alma gibi alternatifleri değerlendirmenizi öneririz. Deneyim kazandıkça uzun vadede nasıl bir kamp çantasına ihtiyacınız olacağını kestirebilirsiniz.“