Doğada Vahşi Hayvanlardan Korunmanın Yolları

Şehrini Keşfet Ailesi, Kamp yaparken içinizi ürperten şeylerden biride çevremde vahşi hayvanlar varsa ne yapmalıyım? sorusudur. Aynı zamanda insanları kamp yapmaktan caydıran sebeplerin başında gelir. Aslında kamp yaptığı sırada hayvan saldırısına uğrayanların sayısı oldukça az. Saldırı yaşayanlar ise yanlış kamp yeri seçimi veya yanlış kamp yapma şeklinden dolayı saldırı yaşıyorlar.

Kamp’ta Vahşi Hayvan Saldırılarından Nasıl Korunabiliriz?

Öncelikle kamp yaparken karşılaşma ihtimalimiz olan hayvanlara gözatalım. Bu hayvan dostlarımızın başında tilki, çakal, kurt, yaban domuzu, akrep, ayı  gibi hayvanlar geliyor.  Aynı zamanda yılan, böcek, sinek, arı gibi hayvanların sokma ihtimalleri de vardır.

Hayvanlar Çadıra Neden Geliyor?

Gün içerisinde yapıp, yediğiniz yemeklerin kokusunu alıyor ve bu kokular kıyafetlerinize sinmiş olabiliyor. Ayrıca çöplerinizi toplamadığınız sürece çöp kokusuna da gelebiliyorlar. Geceleri kedigiller avlanmaya çıkar ve sabah gün doğumunda da köpekler avlanmaya çıkarlar. Kurtlar ,ayılar ve domuzlar sabah akşam yemek ararlar. Yani anlayacağınız üzere kokuya geliyorlar.

Foto: unsplash.com

Ateşin olduğu yerlere çok yaklaşmazlar. Uyumadan önce ateş yakabilirsiniz. Hayvanlar meraklı olduğu için sizi tanımak için de çadırınıza gelebilir. Size saldırma olasılıkları çok düşüktür. Siz yinede doğada kamp yapacağınız zaman jandarmaya kamp yapacağınız bölgeyi bildirin.

Doğru Kamp Yeri Seçimi !

Vahşi hayvanların kamp alanınıza gelme ihtimali oldukça düşüktür.  Ancak bu durum hayvanların aç kalma durumuna göre değişebilir. Aynı zamanda onlarda biz insanlar gibi kendi alanlarının işgal edilmesinden pek hoşlanmazlar.

Foto: unsplash.com

Çadırınızı ağaçlarda uzak açık bir alana kurun.  Çadır etrafını kuru ot ve yapraklardan temizleyin.

  • Kamp alanınızı onların yaşam alanlarının yakınlarına, geçiş yollarına, su kenarlarına kurmadığınız sürece vahşi hayvanlarla karşılaşma ihtimaliniz oldukça düşüktür.
  • Yiyeceklerinizi poşetler içinde ağaçlara asmalısınız. Kesinlikle ve kesinlikle çadırınızda yiyecek bulundurmayın!
Foto: unsplash.com

Doğada Karşılaşma İhtimalimiz Olan Vahşi Hayvanlar Nelerdir?

1-Çakallar, Kurtlar Ve Tilkiler

Doğada karşınıza çıkma ihtimali en yüksek vahşi hayvanlar; çakallar, kurtlar ve tilkilerdir. Nedeni ise bu hayvanların oldukça meraklı olmasıdır. Fiziksel zarar vermezler ama başınızı derde sokabilirler. Yiyeceklerinizi çalmak için fırsat kollarlar. Çakallar insanlara alıştığı için yakınınıza korkmadan gelebilirler.

Foto: unsplash.com

Tilkiler genelde tek, çakallar ve kurtlar grup halinde dolaşırlar. Bu hayvanlardan korunmak için en iyi yöntem ateş yakmaktır. Herhangi bir yakınlık halinde ise ateşli sopalarla korkutmanız çok kolaydır. Kurtlardan ve çakallardan asla koşarak kurtulmaya çalışmayın bu sonuç vermeyecektir.

Foto: unsplash.com

2- Yaban Domuzları

Vahşi hayvanlar arasında en sık karşılaşılan yaban domuzları, sürü halinde dolaşırlar. Saldırmak yerine kaçmayı tercih ederler. Domuzların insanlara saldırma ihtimali çok düşüktür. Köşeye sıkışması, yaralanması durumunda insanlara saldırabilirler. Sizi gördükleri yerde kaçmayı tercih ederler. Kaçtıkları yönde durmayın yeter. Kaçarken zarar verme olasılıkları çok yüksektir.

Foto: unsplash.com

Bir yaban domuzu saldırısından korunmanın en kestirme yolu yüksek bir yere çıkmaktır. Bu bir ağaç veya domuzun çıkamayacağı yükseklikte bir yer olmalıdır. Bunun yanında domuzlar oldukça hızlı koşabilirler.  Ancak zikzak koşma konusunda çok başarılı değillerdir. Eğer bir domuzdan koşarak kaçıyorsanız zikzak çizerek koşun..

3- Ayı

Ayılar bir kampçının her zaman korkulu rüyası olmuştur. Yalnız dolaşan bu hayvanlar hemen her şeyle beslenebilirler. Yerleşim yerlerinin çöplüklerine dadanabilir, mezarda ki cesetleri yiyebilirler. Tehlikeli olmalarının en büyük nedeni insanlarla aynı şeyi sevmeleridir. Su kenarları ve mangal eti bunun en büyük örneğidir.

Foto: unsplash.com

Aynı zamanda kullandığımız parfüm ya da tütün maddelerinin kokusu vahşi hayvanlar için dikkat çekicidir. Türkiye de kayda geçmiş çok sayıda ayı saldırısı vardır. Bunun nedeni ise doğal yaşam alanlarının taribatıdır. Bu hayvanları kampınızda uzak tutmak için en doğru yöntem ses çıkarmaktır. Kamp sırasında müzik açın veya sürekli arkadaşlarınızla sohbet edin.

Foto: unsplash.com

Eğer yavru bi yavru ayı gördüyseniz kesinlikle yaklaşmayın ve hemen uzaklaşın! Asla yalnız değildir. Fotoğraf çekmek veya beslemek gibi büyük hatalardan kaçının. Ayılar leş yemeyi çok severler. Bu yüzden ölü takliti yapmayı denemeyin.

Foto: unsplash.com

Doğada Isırma/ Sokma Tehlikesi Olan Vahşi Hayvanlar

1-Arı Sokması

Foto: unsplash.com

Arılardan korunma yöntemleri;

  • Açık ve pastel renklerden oluşan kıyafetler giyin. Parlak ve canlı renkler arıları çeker.
  • Başta çiçek desenleri olmak üzere, çok renkli ve desenli kıyafetlerden kaçının.
  • Parlak ve güneşde ışıldayan takılar takmayın.
  • Parfüm, deodorant, oda spreyi vs.. gibi taze kokular arıları ciddi şekilde çeker, doğada kullanmamaya dikkat edin.

Arı sokmalarında ilk yardım: Arı sokmalarında ilk yapacağınız şey şayet görünüyorsa sokulan yerdeki arının iğnesini çıkartmaktır. Kişinin arı sokmalarına alerjisi varsa en hızlı şekilde sağlık kuruluşuna götürülmelidir.

2- Akrep Sokması

Foto: unsplash.com

Ülkemizde Akdeniz kıyılarında ve Güneydoğu bölgemizde yaygındır. Ama özellikle yaz aylarında nereye giderseniz gidin karşılaşabileceğiniz canlı türlerinden biridir. Akrebin zehri oldukça etkili ama normal şartlarda tehlikede olduğunu hissetmediği müddetçe saldırma eğilimi yoktur.

Akreplerden korunma yöntemleri;

  • Çalılıklar, taş altları ve güneşin vurmadığı kuytularda yaşadıkları için bu tarz yerlere konaklayacak veya kamp yapacaksanız dikkatli olmaya özen gösterin.
  • Oturacağınız yerleri kontrol edin.
  • Geceleri çıplak ayakla dolaşmayın.
  • Girmeden önce çadırınızı, giymeden önce ayakkabılarınızı ve kıyafetlerinizi kontrol edin.
  • Kamp yaparken, doğrudan zemine yatmayın.

Akrep sokmalarında ilk yardım : Bu tür olaylarda öncelikle kişi sakinleştirilir. Akrebin soktuğu bölge hareket ettirilmemelidir. Sokulan yer kalp seviyesinin altında tutulmalıdır. Varsa soğuk uygulama yapılır.  Bölgenin donacak kadar ısısının düşürülmemesi gerekmektedir. Sokulan yere kesinlikle kesme, kan emme vb uygulamalar yapılmaz.

3- Yılan Sokması

Foto: unsplash.com

Hızlı haraket ediyor olmaları insanı huzursuz ve tedirgin ediyor ama sizi tehlikte olarak görmediği sürece saldırması neredeyse imkansız. Vakit geçireceğiniz veya kamp yapacağınız alanı seçerek etrafı kontrol etmeniz alabileceğiniz ilk önlem. Yılan gördüyseniz ona zarar vermeden uzaklaşmanız yeteli.

Yılan sokmalarında ilk yardım: Kişi öncelikle sakinleştirilmelidir. Varsa yara soğuk suyla yıkanır. Yaraya yakın bölgelere baskı yapabilecek takı vb eşyalar varsa çıkartılır. Varsa soğuk uygulama yapılır. Kişi mümkünse hareket ettirilmez. Sokulan yer kalp seviyesinin altında tutulur. Sokulan, ısırılan yere kesinlikle kesme, kan emme vb uygulamalar yapılmaz. Kişi, en yakın sağlık kuruluşuna götürülür.

Yılan sokmasından zehirlenme belirtileri ;

  • Şişme
  • Isırma bölgesinde deri renginin değişmesi
  • Kasılma
  • Bölgesel ağrı
  • Mide bulantısı
  • Karın ağrısı
  • Tansiyon dengesizlikleri

4- Kene Isırması

Foto: nehaber24.com

Özellikle ilkbaharda yaygın olarak rastlanan keneler çimlerde, ağaçlarda, çalı ve yapraklarda yaşarlar. Kene malesef bir kan emici olarak hayvanları ve insanları çok severler. Kamp, gezi, yürüyüş ve pikniklerde karşılaşmanız muhtemeldir.

Keneden korunmanın yöntemleri ;

  • ilkbahar ve yaz aylarında doğa aktivitelerinin ardından şüphelendiğiniz bir durum olursa kendinizi kontrol edin.
  • Açık renkli kıyafetleri tercih edebilirsiniz.
  • Ormanda ve çimenlerde çıplak ayakla gezmeyin.
  • Özellikle bahar aylarından bot ve kapalı ayakkabı kullanın.
  • Kene uzaklaştırıcı sprey gibi malzemeler de bize yardımcı olacaktır.
Foto: posta.com.tr

Kene sokmalarında ilk yardım: Keneyi kesinlikle çekip koparmaya çalışmayın. Keneyi çıkartmak için çakmak vb malzemelerle ısı uygulamayın. Kenenin üzerine alkol, kolonya vb sıvılar dökülmemelidir. Bu tür uygulamalar kenenin kusmasına sebep olur ki bu da kenenin vücudunuza enfeksiyon bulaştırma riskini fazlasıyla arttırır. Yapmanız gereken en önemli şey keneye zarar vermeden hızla en yakın sağlık kuruluşuna gitmenizdir.

5- Köpek Isırması

Özellikle doğa yürüyüşlerinde başımıza gelmesi muhtemeldir.

Köpek ısırması durumunda yapılacak ilk yardım: Isırılan yer yaklaşık 5 dk. süreyle sabunla suyla yıkanmalıdır. Akabinde temiz bir bezle yara kapatılmalıdır. Ardından ısırılan kişi en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir.

 

Bir yanıt yazın

Instagramda Bizi Takip Etmeyi Unutmayın

 

 / 

Giriş Yap

Mesaj Gönder

Favorilerim